Translate

Thursday, October 12, 2017

Puisi: Menyendiri....




Jangan ditanya kenapa aku memilih menjauh diri...
Jangan ditanya kenapa aku berjauh hati...
Jangan ditanya mengapa aku berdiam diri...
Jangan ditanya kenapa dan mengapa lagi...
Kerana apabila aku bersuara nanti tetap akan dipersoal lagi...
Lebih baik aku begini...
Merawat dan menjaga hati sendiri...
Itu lebih baik buat masa ini...
Biar aku dilihat "JAHAT" di mata semua...
Tak mengapa aku dah biasa...
Terbiasa disalahkan atas alasan yang aku juga tak pasti...
Terbiasa dilukai dan terluka berkali-kali...
Aku cuma manusia biasa...
Juga punya hati dan perasaan yang perlu dijaga...
Aku bukannya insan yang suka bermain tarik tali...
Jika tidak katakan tidak...
Jika ya katakan ya...
Usah bermain tarik tali...
Kau pijak hatiku lagi dan lagi...
Kau guris hatiku berkali-kali...
Sakitnya luka itu aku pendamkan sahaja sendiri...
Kau datang dan pergi sesuka hati...
Ibarat aku tak punya nilai di mata kamu...
Siapa aku di hati kamu...???
Aku juga tidak tahu...
Keliru aku sungguh keliru...
Sikap dan layananmu mengelirukan aku...
Pening memikirkan sikapmu...
Kenapa kamu begitu...?
Adakah aku cuma sandaran sementara...?
Sementara kamu kekosongan menantikan cintanya dia...??
Tapi....
Sudahkah kamu lupa...
Kamu datang kepadaku membawa sejuta harapan...
Kamu datang bersama bintang bulan impian masa depan...
Lalu mengapa kamu juga yang memusnahkan harapan dan impian itu...???
Mengapa kamu mungkiri janji-janji kamu kepadaku...???


p/s: Puisi ini adalah ciptaan dan idea sepenuhnya saya selaku pemilik dna penulis blog ini (http://merpatiputih88.blogspot.com/). Sebarang ebntuk penerbitan semula adalah dilarang sama sekali. Hakcipta terpelihara.

sumber gambar: google image


Sunday, October 2, 2016

Salam Maal Hijrah 1438H

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh...

Bersempena dengan sambutan Maal Hijarah 1438H kali ini atau juga dikenali sebagai Tahun Baru Hijrah... Saya dengan ini ingin mengucapkan Salam Maal Hijrah 1438H... Semoga kita semua sihat sentiasa, dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki, dipermudahkan segala urusan dan semoga segala impian menjadi kenyataan...


Dengan ingatan tulus ikhlas:

sya_merpatiputih88

p/s: Terharu rasanya, bila masih ada lagi pembaca yang sudi singgah baca entry-entry picisan saya dan sudi tinggalkan komen... Terima kasih semua... Setelah agak lama tak update dan tahun nie jarang update blog... Macam sepi gitu...  Sebenarnya saya menhadpi masaalah dengan blog saya, sebelum nie.. Sebab banyak sangat link iklan mengarut-ngarut (spam) yang keluar setiap kali saya online netbook saya nie.. Sekarang nie masaalah tu dah berjaya di selesaikan... Lepastu line internet pulak problem, sebab broadband bengkok teruk (dulu pernah jatuh sebab kucing yang jatuhkan laptop lama dnegan broadband sekali)... Jadi idea pun macam terbantut gitu...huhuhu... Masaalah nie pun dah berjaya diatasi sebab saya dah pegi kat pejabat telco yang saya langgan broadband nie... Kali ini saya kembali semula... Untuk permulaan, sempena tahun baru nie... Saya dah tukar template dan header blog ini... Konsep kali nie:  simple dan berlatar belakangkang warna putih... Ya lah, nama blog nie pun merpati putih kan...hehehehe... Harapnya nak kembali aktif menulis blog dan blog walking ke blog rakan-rakan blogger yang lain macam dulu-dulu lah.. InsyaAllah...

Saturday, October 1, 2016

Perempuan Kental


Perempuan...
Jangan terhegeh-hegeh menagih cinta pada yang belum pasti...
Jangan dikejar pada yang tak sudi...
Daripada asyik memikir jodoh yang belum tiba... 
Lebih baik persiapkan diri terlebih dahulu....
Lebih baik tetapkan matlamat dalam hidup ini... 
Dekatkan diri dengan Tuhan...
Berbaktilah pada ibu ayah dengan penuh perhatian...
Tingkatkan ilmu pengetahuan dan kemahiran...
Tambahkan pengalaman...
Perkukuhkan kerjaya atau perniagaan...
Sediakan aset untuk masa depan...
Persiapkan simpanan kewangan...
Ya, bina empayar kejayaan kamu sendiri...
Belajar hidup berdikari...
Agar tidaklah mudah diperlekehkan kemudian hari...
Jadi perempuan kena kental...
Usah putus asa...
Tapi harus tetap berusaha...
Jika jatuh, harus bangkit lagi...
Berdiri dan terus berlari...
Tetaplah terus melangkah usah berhenti...
Berjalanlah maju ke depan dan bukan mundur ke belakang...
Jika ada suara langau yang kata kau tak boleh berjaya biarkan saja...
Pekakkan saja telinga...
Buktikan pada mereka kau juga mampu berjaya...
Satu hari kelak, kamu pasti akan bertemu bahagia...
Perempuan, untuk itu sayangilah dan hargailah dirimu...
Kerana dirimu istimewa...
Perempuan, dirimu itu ibarat mutiara berharga..
Yang tersorok jauh di dasar lautan...
Perempuan, dirimu itu ibarat permata berkilauan..
Yang tersimpan jauh di dalam bumi...
Perempuan, usah biarkan dirimu dipijak dan ditendang...
Perempaun, usah biarkan dirimu diperlekeh dan ditindas...
Perempuan, usah biarkan dirimu tidak dihormati dan tidak dipandang...
Perempuan, tetaplah terus tabah dan sabar menghadapi dugaan hidup...
Perempuan, Tetaplah teus cekal dan kental menharungi hidup..
Pandanglah ke hadapan  wahai perempuan...
Usah tunduk lagi...
Majulah melangkah...
Usahlah berhenti...


p/s: Puisi ini adalah ilham sepenuhnya saya selaku pemilik dan penulis blog ini: (http://merpatiputih88.blogspot.com/). Sebarang bentuk penerbitan semula dalam apa jua bentuk adalah dilarang sama sekali. Hak cipta terpelihara.

Sumber gambar : Google image...






Special Notes For My Dear Darling

"Your love is like an ocean that’s flows into my soul,

Your voice is sweet like music that calms my lonely world,

Your hands is my protection from hurt deep down inside,

I can’t do much without you, I can't go on alone"~merpatiputih88.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...